De Volkskrant van dezelfde 12 november als waar ik het al eerder over had, opent met het nieuws dat er een website gelanceerd is die gedetailleerde methoden voor levensbeëindiging beschrijft. De zogenaamde Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil voorkomen dat ‘mensen met een doodswens naar gruwelijke methoden moet grijpen’. Ideaal dus voor tieners die zich depressief voelen en de aandacht willen vragen.

De doelgroep die deze informatie tot zich zou moeten nemen, zijn de oudjes die achter de geraniums zitten en dood willen. Zij kunnen lezen op internet dat een combinatie van dodelijke medicijnen, een pijnstiller, antidepressiva en een antimalariamiddel zorgt voor een hartstilstand. Heikel puntje: bejaarden hebben geen computer, laat staan dat ze weten wat internet is.

Dat de drempel voor zelfmoord met een internetsite verlaagd zou worden, is onzin, stelt NVVE-directrice Petra de Jong. ‘Iemand kan met deze informatie niet in een impuls tot zelfdoding overgaan, want de methoden kosten veel voorbereidingstijd.’ Logisch natuurlijk, want gedeprimeerde jeugdigen besteden alleen maar tijd aan school, huiswerk en vrienden en zouden onmogelijk een zelfmoord kunnen inplannen in hun strakke schema.

Mocht de verkeerde doelgroep toch de site bereiken worden ze nog opgehouden door twee enorme obstakels: leeftijdscontrole –die natuurlijk altijd eerlijk ingevuld wordt- en het onbetaalbare bedrag van €17,50. Laten we alsjeblieft dat geld stoppen in het helpen van die euthanasieërs en zwartgallige jongeren zodat een mensenleven iets meer waard wordt dan €17,50.